Jakim sposobem utworzymy swój własny ranking kawy ziarnistej? – Po czym poznać kawę wysokiej jakości?

Wybierając kawę, zwracamy uwagę na wiele aspektów, które będą decydować o naszej decyzji, natomiast to jej jakość jest najistotniejsza. Czy będąc amatorem kawy, możemy ustalić z jakiej jakości kawą mamy do czynienia? Prawda jest taka, że wygląd ziaren i informacje na etykietce mogą nam w tym zadaniu znacznie pomóc. W jaki sposób tego dokonać, aby ocena była obiektywna i trafna?

Etykietka to bardzo ważne źródło informacji o kawie

Nawet taki produkt, który wygrywa każdy ranking kawy ziarnistej nie będzie smakował odpowiednio, jeśli upłynie jego termin przydatności. W związku z tym, dużo uwagi powinniśmy poświęcić dacie wypalania.  Niektóre kawy mają aż dwuletni termin ważności, a to na pewno nie jest zaleta. Okazuje się, że zaledwie po trzech miesiącach od wypalenia, nawet dobra kawa utraci swoje najważniejsze walory i smak.

Skąd przybyły do nas ziarna kawy?

Jeśli wybieramy tylko te najlepsze jakościowo produkty, z pewnością powinniśmy oczekiwać informacji, które dotyczą pochodzenia ziaren kawy. Dowiemy się z jakiego dokładnie kraju przyjechały do nas, a także jaki to gatunek. Niekiedy poznamy nawet konkretny region, profil smakowy, wysokość upraw, a także metody obróbki. Jeśli chcemy odnaleźć najlepszą kawę do biura, warto mieć to na uwadze.

Ziarna kawy – jak powinny wyglądać

Jakość kawy z pewnością idzie w parze z wyglądem ziaren. Uznaje się, że te powinny posiadać przede wszystkim regularny kształt i równomierne wypalenie o odpowiednim jego stopniu. Jeśli spotkamy się z niemal czarnymi ziarnami, będzie to świadczyło tylko o tym, że producent starał się w ten sposób ukryć pewne defekty.

Mając to na uwadze, kiedy kupujemy kawę do firmy, powinniśmy się wystrzegać wyboru takich produktów. Zapach też jest ważny – kiedy otworzymy opakowanie, silny aromat kawy powinien przez długi czas unosić się w pomieszczeniu.

Kawa wyjątkowo smaczna i aromatyczna…

Istnieje wiele aspektów, które świadczą o jakości kawy, jednak na sam przód wysuwa się smak i aromat zaparzonego już napoju. Te najlepsze kawy rozwijają swój smak stopniowo, a te gorsze mają płytki lub skrajnie mocny smak, który nas odrzuca.

Tylko nielicznym producentom udaje się uzyskać idealny balans pomiędzy słodkością, goryczą i kwasowością kawy, aczkolwiek nie będąc specjalistą i tak tego nie ocenimy. Możemy jednak wyczuć co jest z kawą nie tak, gdyż bez problemu zidentyfikujemy niepożądany aromat spalenizny, papierosowy zapach i inne nieprzyjemne doznania.

Written by